Wyjaśniamy, jak upiec piernik!

Piernik to wyjątkowe ciasto, które możemy przygotowywać nie tylko od święta. Tajemnicą jego smaku są aromatyczne przyprawy korzenne i wilgotne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Jak przygotować idealny piernik?

Garść porad

Zgodnie z polską tradycją piernik powinien leżakować, jednak któż może mu się oprzeć, gdy z piekarnika wydobywa się piękny aromat? Przepisy podają konkretne proporcje przyprawy korzennej, jednak jeżeli zależy Ci na jeszcze głębszym smaku można zwiększyć jej ilość. Przygotowując piernik należy pamiętać, że ciasto nie może być zbyt suche, dlatego można je odstawić i poczekać aż masa dojrzeje. Jeżeli mimo wszystko wyjdzie zbyt suchy warto przełożyć piernik powidłami śliwkowymi. Ciasto po upieczeniu przywarło do blaszki? Pamiętaj o wykorzystaniu papieru do pieczenia lub zwyczajnie poczekaj, aż przestygnie i następnie wyciągnij z blachy. Przepisów na piernik jest mnóstwo, my proponujemy sprawdzony ze strony https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Zaczynamy!

Przepis na znakomity piernik

Piernik z tego przepisu wychodzi zawsze wilgotny, odpowiednio słodki i rozpływa się w ustach. Sekretem pysznego smaku i konsystencji jest między innymi kwas chlebowy. Do przygotowania piernika będziemy potrzebować następujących składników:

  • 200g Gorzkiej Czekolady E.Wedel
  • 150g masła
  • 2 czubate łyżki stałego miodu (albo 4 łyżki płynnego)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kwasu chlebowego
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

W garnuszku rozpuszczamy miód, cukier, masło, melasę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Gdy masa przestygnie dodajemy ekstrakt waniliowy, kwas chlebowy, jajka i rozpuszczoną w ciepłej wodzie sodę oczyszczoną. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Następnie łączymy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i solą. Do suchych składników dodajemy mokre wraz z posiekaną gorzką czekoladą i mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Wlewamy masę do foremki (33×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy piernik jest już gotowy. Nie powinien być zbyt suchy. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak można polać polewą czekoladową.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here