Gotujemy mięso techniką sous vide

Sous vide to bez wątpienia termin, o którym słyszeli wszyscy, którzy interesują się gotowaniem i szeroko rozumianymi kulinariami. Ta technika wywodzi się z Francji, która słynie z doskonałej kuchni. Powstała już kilkadziesiąt lat temu, jest tam dosyć popularna, a teraz stosują ją kucharze w innych częściach świata. Polacy polubili gotowanie sous vide między innymi za to, że w ten sposób można przygotować przepyszne soczyste mięso. A w Polsce mięsa jada się sporo. Co warto wiedzieć na temat gotowania sous vide? Poniżej garść podpowiedzi i wskazówek.

Gotowanie metodą próżniową

Sous vide to metoda, w której mięso zamyka się w woreczkach próżniowych, a następnie umieszcza w wodzie. Ważne jest to, aby woda nigdy nie była doprowadzona do temperatury wrzenia. Niektórzy gotują mięso nawet w około 60 stopniach. To zatem dużo mniej niż potrzeba, aby zapewnić mięsu prawidłową obróbkę termiczną. Mimo wszystko nie należy martwić się o to, że mięso będzie surowe. Bardzo duże znaczenie ma bowiem tutaj czas.

Jak długo przygotowuje się mięso metodą sous vide?

Takie gotowanie wymaga cierpliwości, ponieważ mięso może być przygotowywane nawet przez pięć lub sześć godzin. Zwykle tyle trwa gotowanie wieprzowiny, wołowiny, a zatem tych mięs, które podczas klasycznej obróbki termicznej również wymagają dużo czasu. Czy do gotowania sous vide należy mieć jakiś specjalny sprzęt? Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej.

Gotowanie sous vide – jaki sprzęt jest potrzebny?

Bez wątpienia trzeba kupić termometr kuchenny, a także zgrzewarkę do folii, dzięki której uda się pakować mięso próżniowo. Można wyposażyć się w specjalne garnki, które służą do takiego gotowania. W internecie z łatwością można znaleźć też sposoby na to, jak gotować mięso w tym stylu metodami domowymi, bez inwestowania w sprzęt. Trzeba jednak nastawić się na to, że to dosyć karkołomne zadanie. Lepiej zatem od razu kupić to, co potrzebne, aby pierwsze próby nie zraziły osób, którym po prostu potrawa nie wyjdzie. Na jaki efekt się nastawić? Bez wątpienia przepyszny. Mięso przygotowywane w ten sposób jest po prostu soczyste, kruche i bardzo delikatne. Poza tym naprawdę ładnie wygląda, bo zachowana jest jego piękna kolorystyka. Wszystko to sprawia, że serwowanie mięsa to prawdziwa przyjemność dla wszystkich zmysłów.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here